Предимствата на електрическия скутер спрямо бензиновия

2013-03-26, в Полезно
Предимствата на електрическия скутер спрямо бензиновия

За разлика от електромобилите, които все още отстъпват и като автономен пробег и като цена на тези с двигатели с вътрешно горене, при скутерите до голяма степен параметрите цена и пробег са изравнени и излизат на преден план големите предимства на електрическите скутери по отношение на разход за 100 км, екологичност и шум.

Цена на новия скутер

За да се направи адекватно сравнение, е важно да се сравняват наистина сходни като параметри модели. Като за начало, ако сравняваме цената на нов скутер и скутер втора употреба, не бихме могли да добием реална представа, както и ако сравняваме нисък клас бензинов скутер със среден или висок клас електрически. Ако обаче вземем за пример един бензинов и един електрически модел, със сходни характеристики (товароносимост, относителна мощност, качество, произход), ще можем да установим, че цената на нов електрически скутер и нов бензинов скутер в същия клас е почти еднаква.

Отново - съществена разлика спрямо ситуацията с електромобилите, където електрическите модели все още са значително по-скъпи от аналогичните бензинови или дизелови модели. При скутерите, обаче, цената на електрическите модели е съпоставима с тези на бензиновите.

Пробег с едно зареждане

Скутерите по начало са превозно средство за града. Именно затова и пробег от 50 км не се счита за ограничаващ, т.к. много рядко е възможно да бъде направен такъв за един ден със скутер, освен ако не се занимавате с доставки и имате доста плътен график и не особено оптимизиран маршрут.

В този смисъл пробегът, който при електромобилите е силно ограничаващ фактор, при електрическите скутери е съвсем задоволителен и като цяло не ограничава използването им.

Разход на 100 км

В същото време, сравнявайки разходите на 100 км на един бензинов скутер и един електрически скутер, можем да си направим сметка, че бихме спестили по 7-8 лв на всеки 100 км, които изминаваме със своя скутер, ако караме електрически.

Така, ако маршрутът ни е средно 35 км на ден, само за 1 месец спестяваме между 60 и 80 лв на месец само от гориво.

Разходите за поддръжка

Друг фактор, който трябва да бъде взет предвид, са разходите за поддръжка. За разлика от бензиновите скутери, електрическите изискват минимална поддръжка, т.к. не се налага смяна на масло, филтри, верига и т.н. В действителност електрическият скутер е технически много по-опростен с три основни компонента:

  • електромотор - позициониран директно в задната главина - т.е. няма верига
  • акумулатори - необслужваеми
  • контролер

Разходите за поддръжка са свързани с подмяната на акумулаторите, когато животът им приключи. Оловните акумулатори имат живот 2-3 години, а литиево-йонните и литиево-полимерните - 5-6 години. Цената за подмяна на акумулаторите е от значение, за да се направи сметка доколко изгодна е покупката на електрически скутер. Цената за комплект оловни акумулатори е между 450 и 600 лв, според марката и волтажа (например за 60V комплект са необходими 5х12V акумулатори, а за 48V комплект - само 4х12V).

Разпределяйки този разход за периода, през който ще бъдат използвани батериите и вземайки предвид спестените от гориво и други консумативи пари, излиза, че все пак е по-изгодно да се кара електрически скутер.

Екологичност и шум

До тук, обаче, не споменахме едни от най-важните предимства на електрическите скутери, а именно тяхната екологичност и ниското ниво на шум. Това са фактори, които не бива да бъдат подценявани, особено предвид, че става въпрос за градско превозно средство.

С електрическия скутер, съвестта ви може да бъде чиста и по отношение на опазването на околната среда и по отношение на шума, който създавате или по-скоро не създавате.


Разгледайте моделите електрически скутери на Еко Мобилити и заповядайте да ги тествате на място!


Коментари